17 Aralık 2014 Çarşamba

Osmanlı mutfağı TAVUK MUTANCANA || Ottoman cuisine CHİCKEN MUTANCANA.

Arkadaşlar hepinize merhaba :)
Haftalık yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Nasılsınız ?
Bugün yazacağım tarifin yükü var omuzlarımda. Çok özel bilindik ama gerçekten saray mutfağına yakışır bir tarif. Bugün yazacağım tarifin ismi " TAVUK MUTANCANA "
Mutancanadan kısaca bahsetmek istiyorum;
Mutancana saray mutfaklarından günümüze kadar gelmiş ve bal ile tavuğun aynı zamanda çeşitli meyvelerin uyumunu son derece güzel bir biçimde bize gösteren bir yemek.
Osmanlı mutfağında enerji sağlamak amacıyla yemekler 
enerji kaynağı fazla olan besinlerin bir araya gelmesinden meydana gelmekte. 
( Örn: Kuru veya mevsimine göre taze meyveler, Yağlı tohumlar - Fındık, fıstık, susam vb - Bal, vb )

Bakalım bu enerji ve besin kaynağı yemeğimiz nasıl hazırlanıyormuş :)

MALZEMELER;

- 300 ml tavuk suyu
- 100 gr kuru erik
- 100 gr kuru kayısı
- 100 gr badem ( isteğe göre fıstık )
- 75 gr siyah üzüm
- 70 ml ayçiçek
- 15 arpacık soğan ( arpacık soğan kullanılmadığı zaman mor soğan vs de kullanılabilir )
- 1 kg kuş başı tavuk ( kalça, baget )
- 1 dal taze biberiye
- 3 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı bal
- Karabiber
- Tuz

YAPILIŞI;

Öncelik olarak soyulmuş badem alınmadıysa bademler sıcak suya konur ve kabukları soyulur. Arpacık soğanlar ve bademleri kavurun pembeleşince tavukları ilave edin. Tavukları biraz kavurun ve tuz, karabiber, balı ilave edin. Balı ilave ederken tavukların üzerinden doğru aynı zamanda azar azar ilave edip karıştırın. ( ıcak ile temasta bulunan bal şekerlenir ) Sıcak tavuk suyunu  ve biberiyeyi ekleyin kısık ateşte 15 dakika pişmeye bırakın. Erik ve kayısıyı iki-üç parçaya bölün. 15 dakika sonra tencereye doğramış olduğunuz ve diğer meyveleri ilave edin. Sonrasında sirkeyi ilave edin ve 10 dakika kadar pişirin. Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsuun :)






BANA ULAŞMAK İÇİN;

Gmail: betuledepli@gmail.com
İnstagram: betuledepli 
Twitter: BetulEdepliii



2 yorum: