2 Eylül 2014 Salı

Çay nasıl içilir? Nasıl hazırlanır? Nasıl servis edilir ? Türk çayı başımızın tacı :)

Arkadaşlar hepinize merhaba! :)
Bugün yazı yayınlamaya vaktim olmadı şuan şehir dışından gelmiş ve bu yorgunlukla kendime bir çay demlemiş bulunuyorum. Bende dedim ki bugün sizlere hem çay nasıl demlenmeli nasıl saklanmalı hangi bardaklarda içilmeli ve bizim kültürümüz dışında diğer kültürlerde çay nasıl tüketilir ? Sorularına cevap arayalım. 
Bugünkü başlığımız: Sıcak içecekler
Konumuz ise; ÇAY


( Türk usulü tavşan kanı hemde )
Bir yandan çayımı yudumlarken şöyle bir yaşayış zamanına gidelim.

Öncelikle çay nerelerde yetişir ve nasıl bulunmuştur ?

Çay milattan önce 2737 yılında Çinliler tarafından bulunmuştur. Bir rivayete göre Shen Nung tarafından bulunan çayın bulunma aşaması da şu şekilde anlatılmaktadır. Bir gün içmek için su kaynatırken bardağını iki adet yaprak düşmüş ve çıkarmaya üşenip bardaktan gelen kokuları fark edince buldum diye fırlamış. Sonrasında bazı ülkelerde harareti aldığı ve baş ağrısını hafiflettiği için ilaç olarak uçuk fiyatlara satılmaya başlanmış. Sonrasında Her malzemeyi elden geçirmeyi seven Avrupalılar tarafından çayın içerisinde bulunan otlar mideyi rahatsız ettiği gerekçesi ile poşet çay icat edilmiş. 
Peki ya çay üretimi dünyada hangi ülkeler tarafından üstlenmektedir.
İlk sırada şaşırmayacağımız Çin, Hindistan, Seylan bulunmaktadır. Bu sıra Endonezya, Japonya, Pakistan, Rusya ve Türkiye olarak devam etmektedir. 
Türkiyede ise; çay üretimi 1888 yılında başlamış ve günümüze kadar devam etmektedir. Çinden getirilen çay tohumları ilk seferde Bursa'da ekilmiş ve sonuç alınamamıştır. 1917 tarihlerinde ise Doğu Karadenizde ekilmeye başlanmış. Üretimi başlayan çay öncelerde yaş olarak satılırken sonrasında Zihni Derin tarafından işlenerek kuru çay olarak satışa sunulmuştur.

Peki ya çay nerede ve nasıl saklanmalı ?

Sağlam bir şekilde işlenmiş siyah çay kuru teneke bir kabın içerisinde rutubetsiz nemsiz ve gölge bir ortamda 2 yıla kadar saklanabilir. Fakat çayın bir diğer çeşidi olan yeşil çay için bu süre sadece 6 ayı kapsamaktadır. 

Çay çeşitleri nelerdir ?

En çok bilinen siyah ve yeşil çayın aksine bir sürü çay çeşidi bulunmaktadır. İlk beşini sıralayacak olursak. RİZE ÇAYI, assam, darjeeling, seylan, early grey Dünya çapında sıklıkla tüketilen çaylar bunlardır.

Ülkelere göre çay içme şekilleri nasıldır ?

Rusyada her öğün çay içilmelidir ve bu çay semaverde demletilerek beyazlatılmamış şeker ve limon ilave ise tüketildiği zaman çay gerçek çay olarak kabul edilir. 
Arap ülkelerinde ise çayın içerisine bardağın yarısı çay ve yarısı süt olacak şekilde dengeledikleri zaman çayın içilebilir hal aldıklarını düşünüyorlar.
Moğolistanda ise soğuk göçebe hayata uyum sağlaması açısından. Tuz un yağ darı veya kuzu eti ekleyerek çay tüketimini gerçekleştiriyolar ve bu şekilde nerji topladıklarına inanıyorlar.

Pekii Türkiye 'de çay nasıl içilir ? Usulleri nelerdir ? Nasıl demlenir ? İyi çay nasıl olmalıdır ?

Çay ince belli bardakta içilir arkadaş!
Neymiş o fincan servisi ?
Fincanda içeceksem paşalar gibi Türk kahvemi içerim.
O çay buraya tavşan kanı ince belli bardakta yanında kıtlama şeker ile servise gelecek o kadar!
Gerçi ben şeker kullanmam çayın ve kahvenin tadına daha iyi varabilmek için :) Evet kıtlama şeker. Bizim kültürümüzün olmazsa olmazı şeker önce kıtlanacak sonra çaydan 1 yudum alınıp stres yorgunluk ve uykusuzluğa çare bulunacak. Peki ya iyi çay nasıl demlenmeli ? Öncelikle demliğin sıcak olması ilk noktamız. Suyu kaynattık demliğe çayı ilave ettik çayın sıcak suya alışması için ılık su ile çayı demliğin içerisinde yıkıyoruz ki çay kaynar su ile birleşince yanmasın. Sonrasında Çaydanlığa tekrar su ekleyip ağır ağır demlemeye bırakıyoruz. Demlikteki çay aşağıya indiyse çay demlenmiş demektir. 
* Fazla demlenen çay bayatlar. 
* Çaydanlıkta demlenen çay başka bir şeye süzülüp öyle servis edilmemelidir. 
* Çayın acı olmaması için su ve çayın oranı iyi ayarlanmalıdır.
Nasıl servis edeceğiz şimdiki sorumuz ise bu. 
Tabi ki İnce belli bardakta yanında süt limon vs olmadan ( isteğe göre verilecek yapacak bir şey yok ) Çay ve suyu yavaş yavaş bir birine karıştırarak. Yani biraz çay ve biraz su olacak şekilde köpürtmeden servis edilmelidir. Köpürtmeden!

Aslında yazsak satırlarca kelime sarf edebiliriz çay ile ilgili ama saat oldu 10 olsun, çayın saati olmaz. 
1 sn bir bardak çay alıp geliyorum.









BANA ULAŞMAK İÇİN;

Gmail: betuledepli@gmail.com
Twitter: BetulEdepliii
İnstagram: betuledepli



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder