19 Ağustos 2014 Salı

İNSTAGRAM GÜNLÜĞÜ #2 ve WAFFLE hakkında kısaca bilgi :)

Herkese yeniden merhaba arkadaşlaar :)
İnstagram serimin 2.sinide bugün yayınlayacağım. Elime yüzüme bulaştırmam inşaAllah :)
İnstagram günlüğü adlı serimde geçen hafta dağ çileğinden bahsetmiştim bu haftada çok sevdiğim bir yiyecekten bahsedeceğim sizlere hadi başlayalım bakalım.
Eğer beni instagramdan takip etmek isterseniz:  http://instagram.com/betuledepli






1) Umudun hiç bir zaman kaybedilmemesi gerektiğini ve hayatta her zaman emin adımlarla ilerlemek gerektiğini hatırlatan bir not. Bu not üzerine daha bir çok cümle kurmak mümkün :)
2) Bizim ailede çok sevilen özellikle annemin çocukluğundan gelen bir tarifin duyurusunu yaptığım instagram fotoğrafı yoğurtlu ekmek adlı tarife de buradan ulaşabilirsiniz :)

3) Artık tariflerim blog adresimin dışında yemekblogları.net te de yayında :)
Yemekblogları.net sitesine blogumda sağ tarafta bulunan linkten ulaşmanız mümkün..
Düzgün(-lü) ayran tarifimi okumak isterseniz de buraya tıklamanız yeterli :)

4) Okuyacağım şehri görmek için Yalovaya gittik ve çok keyifli vakit geçirdik. İnsanın yaşayacağı yeri görünce içi rahatlıyor tabii :)

5) 2 yıl eğitim göreceğim okuuulll :)


6) Yalovadan içimiz rahat dönmenin mutluluğu :)

7) Sıcacık yaz aylarında grip olan ben. Kendimi iyileştirme çabalarım vs ama ne yazık ki sonuç pek iç açıcı değil :(

8) Evdeki sıcak havayı hafifletmek amacıyla Ortaköy 'ün serin boğaz manzarasına bıraktık kendimizi :)


Bu kadar sıkıcı fotoğraftan sonra gelelim benim en sevdiğim bölüme. Tabiki yiyecek tanıtımıı. 
Bugün tanıtacağım ve biraz tarihinden bahseceğim yiyecek WAFFLE...

Waffle Belçika asıllı bir hamur tatlısı olmakla birlikte ismini bal peteği anlamına gelen wafel 'dan almıştır. Hatta Belçikada baharın gelişi olan gün olarak kabul edilen 25 Mart Waffle günü olarak kutlanır. Hamur tatlısının üzerine çeşitli meyve, çerez, dondurmaların ve sosların eklenmesi ile oluşan lezzetli bir tatlıdır. Waffle hamurunun yapılmasında kullanılan çeşitli  şekil ve boyutlarda makineler bulunur. 
Waffle yapıldığı şehrin kültürüne toprağında yetişen ürünlerin bolluğuna göre değişiklik gösterir. Belçika da hazırlanan waffle " Belçika usulü " İstanbulda hazırlanan waffle ise " İstanbul usulü " olarak adlandırılır. Çeşitli ülkelerde sadece hamurunun üzerine karamelize şeker veya bal dökülüp üzerine muz eklenerek herhangi bir sıcak içecek ile kahvaltı yerine de tüketilir. Hazırlanan hamurun içerisi daha yoğun ve fazla pişmiş olduğundan besleyici aynı zamanda doyurucu etkisi olduğunu düşünürler. Bizde yapılan waffle ise içerisi daha az pişmiş ve içerisinde bulunan malzemelerin gramlarının daha bol tutulması sebebi ile akşam yemeğinden sonra çay veya kahve yanında tatlı olarak tüketilmektedir.  
Waffle hamuru her ne kadar bizde bulunan akıtma hamuruna benzetilse de şekerli ve daha yoğun kıvamda hazırlanan hamur çeşididir.  1980 li yıllarda Türkiye ye gelen ve kısa bir süre içerisinde yaygınlaşan bu tatlı Ortaköy, Bebek ve Adalar da 3 metrede bir karşınıza çıkan dükkanlar da yemeniz mümkün. 

Başlıca waffle çeşitlerinden bahsedecek olursak;
- Beyaz çikolatalı 
- Bitter çikolatalı
- Çikolatalı ve meyveli
- Dondurmalı
- Duble waffle
- Brüksel usulu
- Liege usulu waffle 
Bu 7 çeşidin haricinde birçok waffle çeşidi mevcuttur.

2 çeşit waffle servis şekli bulunmaktadır.
1) Kağıda sarılmış biçimde el ile yemek sureti ile hazırlanmış servis
2) Sunumu tabağa hazırlanmış sadece çatal bıçak atılmasıyla hazırlanan servis şeklidir.
Waffle üzerinde söylenecek belli başlı konular bunlar. Daha bir sürü cümle kurulabilir waffle ve tarihi hakkında ama fazla vaktinizi almadan özet geçerek anlatabileceklerim bunlardı. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
İnstagram günlüğü serimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Mutfağınızdan yemek kokuları eksik olmasın :)


BANA ULAŞMAK İÇİN;

Gmail: betuledepli@gmail.com
Twitter: BetulEdepliii
İnstagram: betuledepli


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder