28 Nisan 2014 Pazartesi

KIYMALI TARHANA ÇORBASI :)

Haftanın ilk gününden hepinize merhaba :)
Bugünkü konuğum kökeni Türk 'lere dayandığı söylenen ve İç Anadolu'da sıklıkla yapılan ekşi ve tatlı iki türü bulunan " TARHANA ÇORBASI " 
Tarhana çorbasının esas malzemesi yoğurttur. Bekleme sürelerine göre isim alırlar. Uzun süre bekleyen tarhana çorbası ekşi kısa sürede yoğurulup kurutulan tarhana ise tatlı tarhanadır.



Toz tarhana yapımı:
Malzemeler; 1 demet Fesleğen, 1 demet nane, 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, 1 kg soğan, 1 baş sarımsak, 1 kg acı sivri biber, 1kg kırmızı biber, 1 kg domates, 2 kg yoğurt, un, fırından alınan bir ekmek hamuru. Yoğurmak için; Bez torba veya leğen. Sermek için; Bez örtü.
Ekşi Tarhana Yapımı; Bütün malzemeler ince ince doğranır. 2 kg yoğurt ile ayran yapılır ve doğranan malzemeler içerisine eklenip. Buz dolabında 1 hafta bekletilir. Bekletilen ayranın içerisine bir adet ekmek hamuru eklenir ve un ilavesi ile sert bir hamur oluncaya kadar yoğurulur. Geniş bir bezin üzerine serilir ve yaklaşık bir hafta boyunca bekletilerek kurutulur. 1 haftanın sonunda iyice ovalanır ve elekten geçirilir. un ufak olan tarhana eğer kurumadı ise bir kaç gün karıştırılarak kurutulur. Çok iyi kurumayan tarhanalar çabuk nemlenir ve bozulma süresi daha çabuk gelişir.
Tatlı Tarhana Yapımı; Bütün malzemeler üç veya dört parçaya bölünür. Kendi suyunda kaynatılır. Soğuduğunda 2 kg yoğurt eklenir, un ve ekmek hamuru ilavesi ile sert bir hamur olana kadar yoğurulur. 5 gün bez torbanın içinde buz dolabında bekletilir. 5 günün sonunda parça parça yapılan hamur beze serilir ve kuruyuncaya kadar bekler. İyice ovulan tarhana elekten geçirilir ve kurumayan varsa bir kaç gün tekrar bekletilir.
Yaş Tarhana Yapımı; 4 çorba kaşığı deniz tuzu, 1 kg soğan, 3. kg kadar un, 1 kg domates,  750 gram karışık biber, tarhana otu, darak dalı otu. 2 kg yoğurt. Yapılışı; Soğan domates ve biberler robottan geçirilir.tuz ve otlar eklenir. Yoğurt ilave edilir ve hepsi iyice karıştırılır. Bu karışım tencerede 2 gün bekletilir. 2. günün sonunda karışıma un eklenir ve iyice karıştırılır. Karışım içerisinde bulunduğu kaptan daha büyük bir kaba boşaltılır ve 2-3 gün dışarda 3-4 günde buz dolabında bekletilir. Sonrasında isterseniz kavanozlara koyup buz dolabında isterseniz buz dolabı poşetleri ile derin dondurucu da saklayabilirsiniz.

Evet,,
Tarhanamızı hazırladık. Peki ya nasıl pişireceğiz ?
Biz genellikle Ekşi tarhana tüketiriz ve bugünde benim çok sevdiğim ekşi tarhana tarifini sizlerle paylaşacağım. Bu seferki biraz farklı olacak içerisinde kıyma kullanacağım. Siz isterseniz kıymasız da yapabilirsiniz. :)




Bizde bulunan ekşi tarhana. İsteğe göre yapımında salça kullanılabilir. 
Ama Tarhana ekşi olduğu için salça ilavesi ile daha da ekşi oluyor.

MALZEMELER;
1 porsiyon için.

- Yarım yemek kaşığı toz tarhana
- 1 tatlı kaşığı kadar kıyma ( ben önceden kavrulmuş dondurulmuş kıyma kullandım. )
- 1 diş sarımsak
- Yaklaşık 2 - 3 cm sivri biber
- 1 dilim domates
- Yemek kaşığı ucu ile domates salçası
- Tuz

YAPILIŞI;

Domates ve biber çok ince şekilde doğranır. Sarımsak rendelenir. Bütün malzemeler bir tencereye eklenir ve üzerinde yarım su bardağından biraz fazla kaynar su eklenir. Tuz ilave edilir ve kaynayana kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır ve 2 taşım kaynatıldıktan sonra servis edilir. Afiyet olsun :)







BANA ULAŞIN:
Gmail: betuledepli@gmail.com





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder