7 Şubat 2014 Cuma

KURU BAMYA YEMEĞİ :)

Arkadaşlar hepinize merhaba :)
Bugün sizlere yazacağım yazının ismi: " KURU BAMYA YEMEĞİ "
Bamya hakkında şöyle bir bahsedelim.
Bamya; Kuraklığa dayanıklı olması ile bilinen bir bitkidir. Kuru ve yaş olmak üzere iki şekilde tüketilebilir. Taze ve küçük iken toplanması makbuldür çünkü büyük bamyalar kartlaşmaya yön tutmuştur. Kartlaşmaya yön tutan bamyalar kartlaştığı zaman içleri açılır ve içerisindeki siyah tohumlar bez bir torbaya boşaltılır ekilecek zaman kadar kuru bir yerde saklanır. Saklanan bamyalar Mayıs ayından itibaren mayısın 10 'una kadar ekilir. Çiçekli biçimde toplanan bamyalar iplere dizilir. Üzerine bez örtü örtülür ve ertesi sabah çiçeklerinden ayrılarak ister kurutulur ister taze iken tüketilir. Çiçeklerinden ayrılan bamyaların çiçekleri İç Anadolu ve çeşitli bölgelerde kurutulup ineklere besin olarak verilir.



Bamya çeşitleri;
- Amasya Bamyası ( diğer adı ile çiçek bamya )
- Sultani Bamyası
- Bornova Bamyası
- Balıkesir bamyası
Faydaları;
- Mide ve Bağırsak sisteminin düzenli çalışmasında yardımcı olur.
- Sindirim sistemini düzenler.

Dilerseniz yapılışına geçelim;

MALZEMELER;
4-5 kişi için

- 4 dizin kuru bamya
- Yarım yemek kaşığı salça
- 250 gram kıyma
- 1 kuru soğan
- 1 - 1.5 limon yada sirke
- Tuz
- Sıvı yağ
- Su

YAPILIŞI;

Çöpleri varsa temizlenir. Su kaynatılır. 4 dizin kuru bamya içerisine konur ve 15-20 dakika bekletilir. 2-3 sudan geçirilerek yıkanır. İpinden çıkarılır. 1 kuru soğan doğranır ve sıvı yağda salça ile kavrulur. Bamyalar kavrulan soğanın içerisine atılır. Bu sırada isteğe göre acı biber ilave edilir. Karıştırılır ve üzerini geçene kadar su eklenir. Tuzu ilave edilir. Kaynayınca limon veya sirke eklenerek pişirilir. Pişen bamyalar sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun :)





Bana ulaşın:

Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder