6 Ocak 2014 Pazartesi

PORTAKALLI SOMON :)

Arkadaşlar hepinize yeni bir günden yeni bir haftanın başlangıcı olan pazartesi gününden merhabaa :)
Bir kaç gündür kısa tarifler paylaştığım için üzgünüm. Ama sebebim var tabi ki :) Dışarıda dolaşan grip salgınına bende yakalanmış bulunmaktayım maalesef :( Dikkat etmenizi öneririm :)
Evet kısaca açıklama yaptıktan sonra bugün ne yazacağıma geçeyim artık :) Bugün sizlere C ve D vitamini açısından zengin " PORTAKALLI SOMON " tarifi vereceğim.

Somon ile ilgili kısaca bilgiyi SOMON SALATASI  tarifimde yazmıştım. Madem öyle portakallı bir sos kullanılacak bende kısaca portakal hakkında bir bilgi yazayım :)
Portakal öncelikle Hindistan da üretilen ve ticari amaçla satılan bir üründü Asya kıtasının Avrupalı devletler tarafından sömürgeleştirilmesinden sonra üretim Portekiz ve diğer civar devletlere yayıldı. Türkiye de ise -3 ve 23 derece sıcaklığı arasında hemen hemen her yerde yetişebilecek bir ağaç türüdür. B ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Faydalarından şöyle bir bahsedecek olursam. Grip, soğuk algınlığı ve liflerin onarılmasında payı büyük. En önemli faydalarından biri ise kanı temizlemede en büyük destek yani faydası boyundan büyük :)
Bir kaç günün acısını da böyle aldıktan sonra tarifime geçeyim artık :)

MALZEMELER;

- 6-7 somon ( Somonun sayısı kişiye göre ayarlanabilir. )
- 2 Sarı biber
- 3 su bardağı portakal suyu
- 2 portakal
- 1 bardak limon suyu
- Tuz
- Limon
- Sıvı yağ
- Taze baharat
- Sarımsak
- Defne yaprağı

YAPILIŞI;

- Somonlar temizlenmiş bir şekilde balıkçıdan alınır :) Evde güzelce yıkanır ve eğer boyutlarını beğenmediyseniz değiştirilir. Sonrasında somonlar sıvı yağ limon bir litre portakal suyunun neredeyse yarısı ve çeşitli baharatlarla marine edilir. Bu şekilde bir gün bekletilmesi makbuldür. Izgarada somonlar arkalı önlü kızartılır. Sonrasında Bütün olan portakallar dilimlenir. Somonların koyulacağı tepsinin altına bir kısmı dizilir üzerine somonlar dizilir ve Defne yaprağı eklenir sarımsaklar sarı biberler doğranır. Somonların üzerine konur geriye kalan portakal dilimleri eklenir ve geriye kalan portakal suyu ilave edilir. Somonların içerisi pişene kadar fırında tutulur. Çıkarıldığında somonun içerisindeki portakal suyunun kullanıp kullanılmaması size kalmış. Ama içerisindeki portakal dilimleri kalan sarımsaklar defne yaprağı içerisinden çıkartılır. İsteğe göre biberler fırın yerine tavada soteleme işlemi ile de pişirilebilir. Afiyet olsuun :)




Bana ulaşın:

Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com

2 yorum:

  1. Öncelikle çok geçmiş olsun. En kısa zamanda toparlanırsın umarım. Şimdi somon yaptım bende. Ama portakallı somon tarifini de en kısa zamanda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederiim :) Ellerinize sağlık eminim çok güzel olmuştur :)

      Sil