29 Ocak 2014 Çarşamba

Arşivime eklenen yeni bir lezzet KEŞKEK :)

Arkadaşlar hepinize yeni bir günden merhaba :)
Bugün arşivime yepyeni bir tarif ekleyeceğim. Bu tarif genellikle Batı Anadolu, Doğu Anadolu, Orta Anadolu, Trakya ve Karadeniz 'de sıklıkla yapılan genellikle düğün ve bayramlarda kazanlarla pişirilen bir yemek tarifi olacak. Bugün yazacağım yemeğimin ismi " KEŞKEK " 
Keşkek özellikle; Çorum, Amasya, Yozgat, Silifke, Antalya, Manisa, Çanakkale, Edirne gibi daha bir çok şehrimizde düğünlerde yapılan buğday ve etin özdeşleşmesi ile oluşan bir yemek çeşidimizdir. Buğday ve etin kazanlarda pişirilip tokmak yardığımı ile imece usulü dövülerek sakız kıvamına geldiğinde yanında pilav ile servisi makbul olan bir yemek türüdür.
Bakalım keşkeğimizi nasıl yapmışım;



MALZEMELER;

- Yarım kg aşurelik buğday
- 1 tane tavuk budu
- 1 kuru soğan
- Ceviz büyüklüğünde margarin ( İçerisinde margarin kullanmamızın sebebi üzerine tereyağı kızdırıp dökeceğimiz için. Amacımız keşkeğin ağır olmaması. )
- 1. veya 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 10 su bardağı su
- Tereyağı

YAPILIŞI;

Aşurelik buğday iyice yıkanır ve 1 - 2 saat sıcak suda bekletilin.
Soğanı doğrayın. Buğdayı ekleyin, margarini ve tavuk budunu düdüklü tencereye atın. Üzerine suyu ve tuzu ekleyip kaynatın. Kaynadığı zaman ocağın altını kısın ve yaklaşık 1 saat veya 1 saat 15 dakika pişirin. Düdüklüğü açın ve tavuğu içerisinden çıkarın. Tavuğu bir çatal yardımı ile iyice ezin. Düdüklüdeki buğdayı tahta kaşık yardımı ile iyice ezin. ( Gödelleyin :) ) Tavuğu ekleyin ve dövmeye devam edin. Herhangi bir tepsiye koyun ve üzerine kızdırdığınız tereyağını ekleyin.
Not: Keşkeğiniz susuz olduysa su kaynatın ve dövme sırasında azar azar ekleyerek kıvamını açın.
Suyu fazlaysa dövmeden önce suyunu bir kaseye alın ve dövme işleminde koyulaşan keşkeğe azar azar ekleyin.




Bana ulaşın:
Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder