15 Ocak 2014 Çarşamba

ETLİ ÇİĞ KÖFTE tarifim içinn;

Arkadaşlar hepinize merhaba! :)
Bugün bahsedeceğim konu benim tadına bayıldığım ve Türkiye nüfusu içerisinde genellikle sevilen soğuk meze sınıfına giren ve ülkemizde en çok Şanlıurfa yöresinde meşhur olan ister acılı ister acısız ister etli ister etsiz yapılan ve karnınızın aç olduğu zaman yediğinizde doyabileceğiniz ve sıklıkla ayran ve şalgam suyu ile tüketilen lavaşa sarıp limon, yeşillik, nar ekşisi ile harmanlandığında tadını damaklarda bırakan. Benim hasta olduğunda yediğim ve ertesi gün iyileştiğim. Şanlıurfa haricinde Adana, Mardin, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya gibi illerde yapılan ve yörelere göre farklılık gösteren daha nice nice özelliği bulunan " ÇİĞ KÖFTE "  hakkında konuşacağız.
Dediğim gibi bir çok özelliği bulunan bir yiyecek. Ben bugün sizlere etli çiğ köfte tarifi yazacağım. Ama ne yazıktır ki ülkemizde etli çiğ köfte yendiğinde oluşabilecek hastalıklardan dolayı Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır. Peki ya çiğ köftenin tarihçesi nedir ? Çiğ köftenin ilk kes İbrahim Peygamberin annesinin ( Hz. İbrahim Peygamberin annesinin ismi bir rivayete göre Emile 'dir. ) kıtlık döneminde bulguru ceylan eti ile döverek oluşturduğu bir yiyecek türü olduğuna inanılır. Gerçek çiğ köfte taş üzerinde etin tokmak ile dövülerek macun haline getirilmesi ve bulgurun eklenmesi ile oluşan bir yiyecektir. Az öncede söylediğim gibi yörelere göre farklılık gösterir genel ölçek ise 1 ölçek bulgura 1 ölçek yağsız ve sinirsiz et 'dir.
Sanırım fazla konuştum :) Eğer hazırsanız malzemelerimize geçelim :)

MALZEMELER;

- 4 su bardağı köftelik ince bulgur
- 500 gram yağsız ve sinirsiz et ( kara et olarak bilinen et )
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 6 tatlı kaşığı isot ( Acı derecesini kendinize göre ayarlayabilirsiniz )
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 kuru soğan
- 7 - 8 adet yeşil soğan ( İsteğe göre )
- 1 diş küçük sarımsak
- Yarım limon suyu
- 1 demet maydanoz ( İsteğe göre )
- 2 tatlı kaşığı salça ( 1 kaşık biber salçası, 1 kaşık domates salçası bu şekilde daha lezzetli olur ama zorunlu değil tabi ki )
- 1 adet domates
- 1 tatlı kaşığı sumak ( İsteğe göre. Ben kullanmadım. )

YAPILIŞI;

Köftelik bulgur ılık su ile üzerini geçip geçmeyecek kadar su ekleyerek 25 - 30 dakika kadar ıslatılır. Kullanılacak ise bütün yeşillikler çok çok ince olacak şekilde doğranır. Domates ve kuru soğan temizlendikten sonra aynı şekilde doğranır. Sarımsak da rendelenir. Et, bulgur, baharatlar, sarımsak, domates, salça hepsi bir biri ile iyice karışıncaya ve et isot ile pişinceye kadar yoğurulur. Elin bilek ile birleşek eklem kısmı ile yani elin tabanı ile ileri ileri bastırarak yoğurulmalıdır. Yaklaşık 45 - 50 dakika hatta etin durumuna göre daha fazla yoğurulur. İsteğe göre kullanılacak olan manydanoz ve yeşil doğan incecik doğranmış bir şekilde eklenir. Karıştırılır ve isteğe göre marul, domates, limon ve çeşitli soslar ile servis edilir. Afiyet olsuun :)


NOT: Etsiz çiğ köfte tarifim ilerleyen günlerde yine bu blogda ! :)
Mutfağınızdan yemek kokusu eksik olmasııın :)

Bana ulaşın:
Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder