22 Aralık 2013 Pazar

TARTÖLET tarifim için buyuruun :)

Arkadaşlar hepinize merhaba :)
Bugün sizlere tart hamuruna benzeyen " TARTÖLET " hamurundan bahsedeceğim. Tartöletler tek atımlık tartlardır. Kıyılarak hazırlanan hamurlara örnek olarak gösterilebilir. Küçük tartölet ve papatya bisküvisi kalıpları olarak da bilinen ısıya dayanıklı çelik, teflon vb materyallerden hazırlanmış kalıplara hamurun ince bir biçimde yerleştirilmesi ve pişirilmesi ile oluşur. Fazla oynanmaması gereken bir hamur türüdür. İçerisine çeşitli kremalar, marmelatlar, sos ve limon kordu gibi dolgu malzemeleriyle doldurulur ve üzerine çeşitli meyveler veya çikolatalar koyularak servis edilen bir tatlı çeşididir.
Hemen tarifimize geçeliim :)



MALZEMELER; 
Hamuru için; 

- 150 gr margarin
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- Yaklaşık 10 yemek kaşığı un
- Yaklaşık 3 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı tuz

Kreması için;

- 5 su bardağı süt
- 3 su bardağı şeker
- 6 yemek kaşığı un
- 2 yumurta
- 2 paket vanilya

Üzeri için;

- Çeşitli meyveler ( Kivi, muz, çilek, portakal vb )

YAPILIŞI;
Hamuru için;

Pudra şekeri, un ve margarini yoğuruyoruz. Sonrasında diğer malzemeleri ekliyoruz ve fazla cıvık olmayan ele yapışmayan ve çok ser olmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu yaklaşık 15-20 dakika kadar dinlendiriyoruz. Bu sırada minik tartölet kalıplarımızı yağlıyoruz ( margarin ile ). Dinlenen hamurumuzu minik tartölet kalıplarımıza ince bir şekilde yerleştiriyoruz. Sonrasında kürdan ile dibine birden fazla delik açıyoruz ki fazla kabarmasın. Tartölet kalıplarımıza yerleştirdiğimiz hamurumuzu bu şekilde 25-30 dakika kadar dinlendiriyoruz. Dinlenen hamurumuzu 170 derecede üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Bu sırada kremamıza başlayabiliriz. Kreması için; Sütü şeker ile şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Ocağa almadan önce yumurta kırıp çırpıyoruz. Ocakta kaynatıyoruz ve önceden un ile birlikte elenmiş vanilyayı süt kaynadığında sütü hızlı hızlı çırparak unu ilave ediyoruz. Çırpma işlemine hız kesmeden devam ediyoruz ki kremanın topaklanmasını önleyelim. Yaklaşık 2-3 dakika kremayı ocakta çeviriyoruz. Ocaktan alıp tenceresinden soğuk cam bir kaba boşaltıp soğutuyoruz. Fırından çıkar tartöletleri de soğutuyoruz. Bu sırada meyvelerimizi istenilen şekilde doğruyoruz. Muz kullanılacaksa limon suyu ve pudra şekerini karıştırıp meyvelerin üzerine sürün. Bu şekilde kararması gecikecektir.Meyveler doğrandıktan sonra hamurumuzun içine kremayı sıkıyoruz ve üzerine meyveleri yerleştirip servis tabağına alıyoruz. Afiyet olsuun :)
















NOT: Bu sayfayı sağ tarafta bulunan BU SİTEYE KATILIN butonundan takibe almayı unutmayın. 
Teşekkür ederim :)


Bana ulaşın:

Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com


4 yorum:

  1. Merhabalar canım,
    İadeyi ziyarete geldim. Bloğun hayırlı olsun. Artık ben de takipçinim. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))
    ** Beni de izlemeye alırsan birbirimizi kaybetmemiş oluruz. **

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiimm :) Bir daha ki tariflerimizde görüşmek dileği ile :)

      Sil
  2. Merhaba, güzel bir tarif. Güzel görünüyorlar. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil