14 Aralık 2013 Cumartesi

Sağlıklı HAMBURGER yazıım için buyurun :)

Merhaba herkese mutlu hafta sonları :)
Öncelikle son iki gündür geç yazı paylaştığım için bugün yazacağım yazıya da özür dileyerek başlayacağım. Bunun sebebi yeni lezzet arayışı içerisinde olmam ilk yazdığım yazıda okuduysanız eğer yemek yapmayı ve yemeği seven bir chef adayı olduğumu yazmıştım. Yemek araştırmaları yaparken yeni reçeteler denerken yiyecek alışverişleri yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Bu son iki gündür de bu yüzden yazılarımı bir veya iki saat geç yazdığım için özür dilerim :) Anlayışla karşılayacağınıza inanıyorum :)

Kendimle ilgili paylaştığım bu kısacık detaydan sonra çevremde duyduğum kadarıyla ve neredeyse bir çoğumuzun sevdiği ama fakat zararlarının haddi hesabı olmayan FAST FOOD. Türkçe karşılı ile ÇABUK YEMEK bugün de bu yiyecekler hakkında konuşacağım. Bu hazır gıdalar üzerine bir çok işletmenin bulunduğunu biliyoruz peki ya bunların hangisi bizim istediğimiz gibi temiz hijyenik ve sağlıklı ? tahmin edeceğiniz üzere hiç biri. Bu yiyeceklerin tüketimi her geçen gün artmaya devam ediyor. Peki ya geleceğe verdiğimiz zararın ne kadar farkındayız ? Bu zararlardan kısaca bahsedecek olursam ; Yüksek tansiyon, osteoporoz, obezite ve daha ismini sayamadığım bir sürü rahatsızlık. Bunların kaynağı ise tüketilen çabuk gıdalar peki ya bu çabuk gıdaların içerisinde bol miktarda tuz, şeker, renklendirici, hayvansal kaynaklı doymamış yağ ve asitleri olduğunu yapım aşamasında görseydiniz hala tüketmeye devam eder miydiniz ? Bende bugün tam bu noktaya değinerek ev yapımı sağlık bir " HAMBURGER " tarifi paylaşacağım. Çocuklarınıza kendi mutfağınızda ve kendi ellerinizle hamburger yapmak isterseniz bu yazımı okumaya devam edebilirsiniz :)
Hamburgerin tarihinden kısaca bahsedecek olursam ;
1932 yılında Amerikalı John T. Gregore tarafından patenti alınmıştır. Ancak buna benzer bir yiyeceğin Vietnam da yüzyıllardır yapıldığı öğrenilmiştir.

Sözü fazla uzattım sanırım :) Tarifimize geçeliiim;

MALZEMELER;
Hamburger eti için;

- 250 gram kıyma ( 3 adet hamburger köftesi çıkıyor. )
-  Karabiber
- Tuz

Hamburger ekmeği için;
- 2,5 su bardağı un
- Yarım yumurta sarısı
- 1 su bardağı su
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- Bir tatlı kaşığı şeker
- Bir çorba kaşığı tereyağı ( oda sıcaklığında )
- Bir tatlı kaşığı kuru maya yada bir paket yaş mayanın yarısı

Hamburger yapımı için;
- Yeşillik ( Göbek, marul vb. )
- Kornişon turşu
- Domates
- Mayonez isteğe bağlı

YAPILIŞI;

( Mayonezi kendiniz yapmak istiyorsanız ; 1 su bardağı ayçiçek yağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 yumurta, 1 çorba kaşığı limon suyu, 1 çorba kaşığı sirke. Yapımı; bir kaba yumurta sarısı konur ve çırpılmaya başlanır mayonezin yapımı bitene kadar kesintisiz çırpılır. Kap ve mikser kuru olmalıdır. Yumurtanın iyice çırpıldığından emin olduğunuz an bir iki damla sıvı yağ ekleyin iyice çırpılsın sonrasında bir çay bardağı sıvı yağı ilave edin ve iyice çırpıldığından emin olduğunuzda tamamını ekleyin. Her seferinde yumurta yağı çektiğinde tekrar sıvı yağ ilave edin. Tüm yağ yedirildikten sonra sirke eklenir. Sirke iyice yedirilir. Limon suyu eklenir biraz çırpılır. Tuzu ilave edin ve tuz karışınca mikseri kapatın. Bu aşamalar olurken mikseri hiç kapatmayın. Eğer renginin beyaz olmasını istiyorsanız yumurta beyazı ilave edin. )
Kıymayı karabiber ve tuz ile iyice yoğurun. Eğer kıymanız taze ise bir gün buz dolabında bekletin. Önceden derin dondurucuda bekletti iseniz 15 dakika dinlendirmeniz yeterli. Kıyma dolapta dinlenirken o sırada ekmeğini hazırlayın. Un, tuz, şeker ve kuru mayayı bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki yumurta sarısı, yağ ve suyu ilave edin. 7-8 dakika yoğurun ve eğer gerekli ise bir iki kaşık su ilave edebilirsiniz. Hamurunuzu fazla yoğurmamaya dikkat edin. Ağzını kapatın ve bir saat dinlendirin. Sonrasında yuvarlak beze şekli verin. Üzerine fırça ile bolca su sürüp 45-50 dakika mayalandırın. Mayalandıktan sonra su sürün ve isteğe göre susam serpin. Önceden 180 derece ısıtılan fırında üzeri hafif bir biçimde kızarana kadar pişirin. Köfteleri pişirmeden 15 dakika önce dolaptan çıkarın ve tavanızı iyice kızdırın. Köftelerinizi kızartın. Pişen ekmeklerinizi soğumaya bırakın bu sırada bütün sebzeleri yıkayın ve ekmekler soğuduktan sonra eninden ortadan ikiye bölün mayonez sürün. Marulları eliniz ile bölüp ekmeğin üzerine koyun üzerine domates dilimleyin ve ardından kornişon turşuları doğrayıp ekmeğin üzerine koyun. Hamburger köftelerini ekleyin. Ekmeğinizin diğer yarısını kapatın ve yemeğe hazır. İsterseniz yanına patates kızartabilirsiniz veya mayonez ile rende havuç (-turp) karıştırarak garnitür hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsuun :)



Bana ulaşın;

Twitter; BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder