31 Aralık 2013 Salı

ORDÖVR -MEZE- TABAĞI :)

MUTLU YILLAR :)
Arkadaşlar hepinize merhaba :)
Yılın bu son gününde kendinize dikkat etmenizi ve akşam misafirleriniz ile yemeğin dozunu fazla kaçırmamanızı dilerim :)
Bugün sizlere misafirlerinize sunabileceğiniz iki çeşit meze tarifi yazacağım :)



Sırası ile;
 1) Acılı ezme
 2) Fava
 3) Humus
 4) Patlıcan şakşuka
 5) Sebze terin
 6) Amerikan salatası
 7) Sarma

ACILI EZME İÇİN MALZEMELER;
Kaşık ölçülerini ben tatlı kaşığı ile ayarladım. Kaşık boyutu size kalmış.

- 4 kaşık biber salçası
- 2 kaşık domates salçası
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz
- 4 diş sarımsak
- 1 kaşık margarin
- 4 kaşık zeytin yağı
- Pul biber
- Nane
- Gerekiyorsa tuz
- Yeni bahar
- Karabiber
- 1 veya 2 dilim çavdar ekmeği

YAPILIŞI;

İki çeşit salça birbirine karıştırılır. Ceviz, zeytin yağı, ufalanmış ekmek, margarin ve rende sarımsak eklenir. İyice karıştırılır. Diğer malzemeler eklenir ve dolapta bir kaç saat bekletilir ve servise sunulur. Sabah kahvaltılarında da kahvaltı çeşidi olarak sunulabilir.

FAVA İÇİN MALZEMELER;

- 1 su bardağı kuru bakla içi
- 1 orta boy soğan
- 1 havuç
- 1 çay bardağı zeytin yağı
- 1 kesme şeker
- Limon suyu
- Dereotu
- 2 diş sarımsak
- Tatlı kırmızı toz biber
- Tuz

YAPILIŞI;

Baklaları bir gece öncesinden suya koyun.Ertesi gün baklaların suyunu süzün ve bir kez daha yıkayın. Temiz bir tencereye havuç, soğan, sarımsak ve baklayı tencereye ilave edin. Üzerini 2 cm geçene kadar suyu ekleyin. Baklalar piştiğinde blenderdan geçirin. İçerisine ince kıyım dereotu zeytin yağını ve baharatları ekleyin. Tahta kaşık ile karıştırın ve tepsiye dökün. Soğuduğunda dolaba koyun ve bir kaç saat sonra servis edin.

HUMUS İÇİN MALZEMELER;

- 500 gr nohut
- 1 çay bardağı tahin
- Kimyon
- Karabiber
- Tuz
- 2 diş sarımsak

 YAPILIŞI;

Nohutları bir gün öncesinden suya koyun. Ertesi gün suyunu süzün ve nohutu tencereye koyun ve üzerini 2 cm geçene kadar su ekleyin. Kaynatın ve nohutlar piştiğinde blenderdan geçirin. Bütün malzemeleri ekleyin ve tekrar blenderdan geçirin. Bir kaba boşaltın soğutun ve buz dolabında bir kaç saat beklettikten sonra servise sunabilirsiniz.

PATLICAN ŞAKŞUKA;

8 kişi için;
- 4 patlıcan
- 2 patates
- Sıvı yağ
- 8 domates
- Zeytin yağı
- 1 kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 Sivri biber
- Tuz

YAPILIŞI;

Patlıcanları yıkayın ve alacalı soyun. Acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Patatesleri soyun ve küp küp doğrayın. Sıvı yağı tencereye koyun ve kızgın yağa patatesleri atın. Kızartın ve yağdan aldıktan sonra aynı yağda patlıcanları kızartın. Domates sos için; Soğanları ince ince doğrayın. Domatesleri ince ince doğrayın. Biberleri de aynı şekilde doğradıktan sonra zeytin yağında soğan , sarımsak ve biberi kavurun ardından domatesleri ekleyin. Çeşitli baharatlar ile tatlandırın ve kızaran sebzelerin üzerine ekleyin.

SEBZE TERİN İÇİN MALZEMELER;

- Kabak
- Havuç
- Ispanak
- Dereotu
- Toz sade jöle
- Tuz
- Beyaz toz biber
- Tavuk suyu
- Krema

YAPILIŞI;

Sebzeleri haşlayın ve ince ince kıyın. Tavuk suyun içerisine sade jöle ekleyin. Bu karışıma krema dereotu ve baharatları ekleyin. Sebzelerle karıştırın ve bir kabı streçleyin Derin dondurucuda bir kaç saat beklettikten sonra servise hazır.

AMERİKAN SALATASI İÇİN MALZEMELER;

- 3 havuç
- 3 patates
- 1 su bardağı bezelye
- Yaklaşık 10 adet kornişon turşu
- Yarım su bardağı mayonez
- Yarım su bardağı yoğurt
- Tuz

YAPILIŞI;

Patates ve havucu bezelye büyüklüğünde doğrayın. Bezelye, havuç ve patatesleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzün ve soğuduğunda yoğurt mayonez ve kornişon turşuyu ekleyin. Tuz ile tatlandırıp servis edin.

SARMA TARİFİNİN DETAYLARI İÇİN BURAYA TIKLAMANIZ YETERLİ :)



İsteğe göre tabağına peynir çeşitleri de ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsuun :)

Bana ulaşın:
Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com



2 yorum:

  1. Favayı mutlaka deneyeceğim, normalde bakla sevmiyorum ama, sevmediğim yiyeceklerin meze versiyonlarını nasılsa yiyebiliyorum. Ellerinize sağlık.

    www.gulceunsal.com

    Bu da benim sitem, her zaman beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel bir meze tavsiye ederim :) Ziyaret edeceğim :)

      Sil