11 Aralık 2013 Çarşamba

Levrek yazıları serime eklenen yeni yazım: ZERDEÇAL SOSLU LEVREK :)

Arkadaşlar hepinize merhaba :)
Nedendir bilinmez ama bugün fazlasıyla mutlu olduğumu söylemek istiyorum. Bunun sebebi sanırım soğuk hava ve yağan kar :) Bu havalarda benimse en çok yapmaktan keyif aldığım faaliyetlerden biri klasik olmasıyla birlikte benim fazlasıyla sevdiğim bir olay kahve ile birlikte kitap okumak ( şu sıralar kitabın yerini blog yazıları aldı sanırım yada bir birleriyle rakipler :) )  Tekrar bu havalarda yapmayı en çok sevdiğim 2. faaliyet ise balık yemek bu havalara balığı çok yakıştırıyorum ben :) Sırf bu yüzden bugün sizlere bir balık tarifi yazacağım.
Bugün paylaşacağım yazının adııı; " ZERDEÇAL SOSLU LEVREK " 
Levrek hakkında önceden kısa olmasına karşın detaylı bir bilgi yazmıştım zaten :)
Buyurun Levrek üzerine yazdığım yazıların linki okumak için sadece yazının üzerine tıklamanız yeterli :)
Teşekkür ederim :)
- IZGARA LEVREK
- BUHARDA LEVREK SALATASI
Sözü fazla uzatmadan levrek yazıları serimize bir yenisini ekleyelim :)



MALZEMELER;
BALIK MARİNESİ İÇİN;

- 1 gün öncesinden marine edilecekse sıvı yağ. Hemen marine etmek isterseniz zeytin yağı.
- Kekik ( taze yada kuru fark etmez )
- Biberiye ( taze yada kuru fark etmez )
- Pul biber
- Sarımsak
- Beyaz biber ( isteğe bağlı )

ZERDEÇAL SOSU İÇİN;

- 1 soğan
- Yarım çay kaşığı kadar zerdeçal
- Defne yaprağı
- Fesleğen
- Tuz
- Kuru rezene
- Sarımsak
- Nişasta
- Limon
- Domates
- Tane karabiber
- Muskat ( isteğe bağlı )
- Baharat torbası, tülbent yada sargı bezi

BALIK;

- Her çeşit balık kullanılabilir ben bugün levreği kullanacağım.

YAPILIŞI;

- Balıklar temizlenir ve yıkanır. Sonrasında ( Ben bir gün öncesinden marine ettiğim için sıvı yağ kullandım ) Sıvı yağın içerinde marinasyon işleminde kullanılacak bütün malzemeler eklenir ve balık ilave edilir. Ağzı kapalı bir şekilde bir gün buz dolabında bekletilir. Eğer zeytin yağı ile yapılacaksa ağzını kapalı bir şekilde dışarıda da bekletilebilir. Sosu için; Soğanlar piyazlık doğranır. Bir sos tenceresine alınır. Zerdeçal soğanların üzerine eklenir üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Baharat torbasının içerisine Sarımsak, defne yaprağı, muskat ve biberiye eklenir tülbentin ağzı bağlanır. Soğan ve zerdeçal bulunan sos tenceresine eklenir. Suyu çekene kadar ocakta tutulur ve suyu çektiğinde içerisindeki baharat torbası alınır mikserden geçirilir eğer çok cıvık olursa nişasta ile bağlanır. ( Kıvamı su kıvamından biraz koyu çorba kıvamında olmalı ) Sos ocakta kaynarken balıklar bulunduğu kaptan çıkarılır ve ızgarada veya tavada pişirilir. İsteğe göre sebze sotekliyip yanına garnitür olarak servis edebilirsiniz. ( Havuç, kabak kırmızı ve sarı biberi suda soteleyin ve baharatla tatlandırın. ) Balık sıcak olarak servis edilir ve balık servis edileceği zaman sosun içerisine kabuğu soyulmuş ve çok küçük olacak şekilde küp küp doğranmış domates eklenir ( bu doğrama şekline konkase adı verilir ) ve yarım limon sıkılır. Balığın yanında servis edilir. İsteğe göre patates püresi ile de servis edebilirsiniz :) Afiyet olsuuun :)





Bana ulaşın:

Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder