18 Aralık 2013 Çarşamba

KELLE PAÇA ÇORBASI :)

Merhaba :)
Bugün yazacağım yazı ülkemizde sıklıkla tüketilen Azerbaycan ve İran 'dan mutfaklarımıza gelen bir lezzet. " KELLE PAÇA ÇORBASI " Azerbaycan da haş olarak bilinen bu çorba genellikle kahvaltılarda tüketilir ve kelle paça çorbası üzerine açılan bütün işletmeler sabah erken saatlerde açılır. Kelle paça kelimelerinden de anlayacağınız üzere büyükbaş veya küçük baş hayvanların baş ve ayağında bulunan etlerle oluşan ve içerisinde bol miktarda kollajen içeren bir çorbadır. Kollajenin anlamı ise kemik, kıkırdak ve lif yapısı bakımından etkili olan protein anlamına gelir. Kelle paça çorbasının faydaları ise içerisinde bulunan kemik suyu ile kemik gelişiminde kırılan kemiklerin onarılmasında önemli yardımcılarından bir tanesidir.
Dilerseniz tarifimize geçeliiim :)


MALZEMELER;

- 1 küçük baş kelle
- 2 küçük baş bacağı
- Sirke
- Sarımsak
- Limon
- Tuz
- Yumurta
- 1 soğan
- Tereyağı

YAPILIŞI;

Kelle ve paçalar bir gün öncesinden yıkanır temizlenir ve suya konup buz dolabında bekletilir. Ertesi gün içi iyice temizlenir. Ağız kısmı ve boğaz kısmına dikkat edilerek temizlenmelidir. Paçalar güzelce yıkanır ve öncelikle ocakta tütsülenir. Bu işlem tüylerinin giderilmesi içindir. Tütsüleme işlemi gerçekleştikten sonra düdüklüye konur ve içerisine bir soğan atılır. Soğuk su eklenerek ocakta bir buçuk iki saat pişmeye bırakılır. Bu saat dilimi dolduğunda düdüklü soğuduktan sonra açılmalıdır ve dikkatli olmanız gerekir. Tam soğumayan düdüklünün patla riski yüksektir! Pişen kelle ve paçalar sularından süzdürülür. Suyu kesinlikle atılmamalıdır. Sularından süzdürülen kelle ve paçalar kemik ve kıkırdakların dan ayrılır. Kalan etler didiklenir. Suyu bir tencereye alınır. Herhangi bir tavada un tereyağı ile kavrulur. Un kavrulurken içerisinde bir kaç damla limon suyu eklenir. Kavrulan un soğuduktan sonra içerisine bir yumurta sarısı kırılır ve kesilmemesi için iyice karıştırılır. Sonrasında çorba suyundan çok yavaş bir biçimde terbiyeye dökülerek terbiye açılır. Bu işlem terbiye boza kıvamına gelene kadar devam edilir. Bu sırada kemik suyu ocağa konur ve ılık bir hal alınca terbiyesi yavaş yavaş çorbaya karıştırılarak eklenir. Çorba kaynadığında etler ilave edilir. Çorba karıştırılır. Tuz ve isteğe göre pul biber eklenir. Bir iki taşım kaynatılır. 4 veya 5 diş sarımsak iyice dövülür. Sirke eklenir ve sos yapılır. Çorbalar kaynadığında kaselere eklenir. Sirkeli sarımsak sos ve limon ile servis edilir. Afiyet olsuun :)






Çorba haşlandıktan sonra.


Çorbamızın bitmiş hali.


Ve mutlu soon. Mutfağınızdan yemek kokuları eksik olmasıın :) 
İyi günler :)



Diğer çorba tarifimi okumak için yazının üzerine tıklamanız yeterli.


Bana ulaşın:

Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder