21 Aralık 2013 Cumartesi

JUMBO KARİDES :)

Merhaba arkadaşlar hepinize mutlu hafta sonları dileriim :)
Bugün sizlere kabuklular sınıfında bulunan ve genellikle ön yargı ile bakılan bir deniz canlısından bahsedeceğim. Bugün yazacağım yazının konusu da bu canlı üzerine olacak. Bugün paylaşacağım tarifin ismi; " JUMBO KARİDES " Karidesler genellikle Avrupa denizlerinde ve Kuzey Amerika kıyılarında bulunur. Tatlı ve tuzlu suda yaşamlarını sürdürürler. Karidesler de beş çift bacak bulunduğu için eklem bacaklılar ismi de verilir. Beş çift bacağın iki çiftinde kıskaçlar mevcuttur. Tatlı su karidesleri daha çok tropikal bölgelerde yaygındır. Karidesin bir çok çeşidi vardır ve bunlardan en yaygını jumbo karides olanıdır. Bende bugün sizlere jumbo karides tarifi vereceğim.
Dilerseniz tarifimize geçelim :)




MALZEMELER;

Malzemeler fotoğrafta görmüş olduğunuz tabağa göre yazılmıştır. ( 1 porsiyon )
- 4 adet jumbo karides
- 1 domates
- 1 mango
- 1 avokado
- Fesleğen sos ( Fesleğen sos tarifi için; Fesleğen, sarımsak, çam fıstığı, sıvı yağ, parmesan, biraz tuz robottan bir kaç dakika boyunca geçirilir. Ve elde edilen sosa fesleğen sos adı verilir. Sıvı olan bu sos genellikle yemeklere tat vermek amacı ile kullanılır. )
- Yarım limon

YAPILIŞI;

Kabuklu olan karidesler ilk önce yıkanır ve tencereye alınır. Üzerini geçene kadar su eklenir. Yarım limonun bir kısmı tencereye sıkılır ve geri kalan limon tencereye bırakılır. Karidesler haşlanır. Tavuk etinin haşlanma kıvamı oluncaya kadar pişirilir. Pişen karidesler soğuduktan sonra ilk önce baş kısmı alınır. Ardından sırt kabukları ayrılır ve iç kısmı temizlenir. İç organlarının bulunduğu kısım sudan geçirilir. Mango, avokado, domates yıkanır ve soyulur. Domatesler kongase şeklinde doğranır. ( Çok küçük küp şeklinde ) Mango ve avokado zar büyüklüğünde doğranır. 3 karides de aynı şekilde doğranır ve avokado ile karıştırılarak çok az sıvı yağda kavrulur. Kongase domatesler hazırlanan fesleğen sos ile karıştırılır. Sotelenen karidesler ocaktan alınır ve mangolar sotelenir. Sotelenen karideslere çok az fesleğen sos ve tuz eklenerek tatlandırılır. Servis tabağına ilk önce domates üzerine sotelenen karidesler ve doğranmamış karides 1 kez tavada çevrilerek üzerine eklenir. Mangolar tabağın etrafına konur ve servis edilir. Afiyet olsuuun :)






NOT: Blogumu sağ üst köşede bulunan BU SİTEYE KATILIN butonundan takip ederseniz sevinirim :)
Teşekkür Ederim :)

Bana ulaşın:

Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com





2 yorum:

  1. Merhabalar hayırlı olsun bloğunuz.Ellerinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil