25 Aralık 2013 Çarşamba

FIRIN SÜTLAÇ tariifiim :)

Merhabaa :)
Arkadaşlar bugün bir sütlü tatlı paylaşacağım. Bugün yazacağım yazının ismi  " FIRIN SÜTLAÇ " 
Türk mutfağında iki çeşit  sütlaç hazırlanır birisi bugün benimde yazacağım tarif olan fırın sütlaç diğeri ise klasik tencerede hazırlanan sütlaç. Sütlaç yapımı çok  kolay bir tatlı gibi görünse de önemli ayrıntılarla iyi bir sütlaç hazırlanabilir. Evlerde sütlaç sütün içerisine ölçülü pirinç katılır. Ocağa konur ve kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Şeker eklenir ocaktan alınır. Ticari mutfaklarda ise Ölçülü pirinç su da haşlanır ve süt ile şeker ocakta kaynayınca içerisine pirinç ilave edilir. Sonrasında vanilya eklenir ve nişasta ile bağlanır.
Bende bugün sizlere ticari mutfaklarda uygulanan yöntem doğrultusunda hareket ederek anlatacağım Türk mutfağında önemli yere sahip olan fırın sütlacı.
Dilerseniz yapımına geçeliim :)


MALZEMELER;

-1 litre süt
- 250 gram toz şeker ( şeker sevme oranına göre ayarlanabilir. )
- 90 gram pirinç
- 15 gram nişasta
- 200 ml su ( pirinci haşlamak için )
- 1 paket vanilya
- 1 yumurta sarısı

YAPILIŞI;

Pirinçler ayıklanıp yıkandıktan sonra 200 ml su ile tencerede yumuşayana kadar haşlanır. Ayrı bir tencerede süt kaynatılır ve süt kaynayınca şeker eklenir. Süt tekrar kaynadığında pirinç suyundan süzülür ve sütün içerisine karıştırarak eklenir. ( Bu işlem pirincin sütü çekmemesi içindir. ) Nişastaya tenceredeki süt içerisinden biraz alınır ve nişastaya eklenerek sıvı bir hal alması sağlanır. Nişasta kaynayan süte yavaş yavaş ekleyerek karıştırılır. Bir paket vanilya eklenir karıştırılır ve kaynayınca ocaktan alınır. Sütlaçtan yaklaşık iki kepçe kadar ayrılır ve sütlaç toprak kaplara boşaltılır. ( Fırın sütlaç yapmayacaksanız bu işleme gerek yok ) Önceden iki kepçe ayırmış olduğumuz sütlaç soğuduğunda yumurta sarısı eklenir ve iyice çırpılır. Toprak kapların üzerine bölüştürülür ve fırın tepsisine yerleştirilir. Fırın tepsisine su eklenir ve yaklaşık 200 derece fırında yarım saat üzeri yakılır. Afiyet olsuuun :)

İYİ BİR SÜTLAÇ YAPMAK İÇİN;
- Süt taze ve tam yağlı olması gerekir.
- Pişirme işlemi kısık ateşte yapılır.
- Pişirme sırasında iyi karıştırılmalıdır.
- Pirinç miktarı iyi ayarlanmalı.
- Şeker süt kaynadıktan sonra tencereye atılmalı.




Bana ulaşın:

Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder