13 Aralık 2013 Cuma

ELMALI TART-PAY :)

Arkadaşlar hepinize merhaba :)
Haftanın bittiği bu günde akşam yemeğinden sonra çay veya kahve ile birlikte tüketebileceğiniz içerisine istediğiniz her türlü meyveyi koyarak tatlı. İçerisine her türlü sebzeyi ekleyerek tuzlu çeşitlerini yapabileceğiniz bir hamur işi yazacağım. Misafiriniz geldiğinde bir kaç çeşit içerisinde sunulabilecek olan tarifimin ismii ;  ELMALI TART-PAY " Üzerini tamamen kapatırsanız pay olabilir tabii :)
Mevsime göre her çeşit meyveyi kullanabilirsiniz tabi tatlı yapacaksanız :) Ben bu üründe elma ve portakal kullanmayı tercih ettim.
Evet, yazıma başlayayım;



MALZEMELER;

- 250 gr un
- 100 gr tereyağı (-margarin )
- 60 gr pudra şekeri
- Yarım çay bardağı su
- Bir fiske tuz
- 1 yumurta sarısı
- 2 elma
- 2 portakal
- Tarçın

YAPILIŞI;

Un ve tereyağı öncelikle yoğurulur. Sonrasında yumurta sarısı ilave edilir ve harmanlanır. Ardından tuz, su ve pudra şekeri ilave edilir. Hamur kıvamı çok cıvık yada çok katı olmamalı hamurla da fazla oynanmamalıdır. Hamur yoğrulduktan sonra ağzı streçlenir ve buz dolabında 45 dakika kadar dinlendirilir. Sonrasında kullanılacak tepsi katı yağ ile yağlanır. Hamur ile beraber 45 dakika dinlendirilir. Elma ve portakalların kabukları soyulur ve rendelenir içerisine biraz tarçın eklenir ve karıştırılır. Portakalın suyunu bırakmaması için soteleme işlemi yapılmaz. 45 dakika dinlendirilen hamur açılır ve yağlanan tepsiye yerleştirilir. Hamurunuzun açılma sırasında çatlama oluyorsa ellerinizi çok hafif ıslatıp tekrar yoğurup yarım saat daha dinlendirebilirsiniz. Hamur açılırken uzayıp gidiyorsa tekrar yarım saat daha dinlendirebilirsiniz bu kesin çözüm olmaz fakat bir önceki hamurda elde edemediğiniz başarıyı elde etme şansını yakalarsınız.Açılan hamur tepsiye serilir ve iyice yerleştirilir. Fazlalıkları kenarlarından alınır ve hamurun dibi kürdanla delinir. Fazla kabarması önlenmiş olur. Üzerini kapatırsanız pay üzerini kapatmadan, kafes şekli verirseniz tart elde etmiş olursunuz. Fırında 180 derece üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek ve üzerine de pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsuuun :)










Bana ulaşın:

Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder