3 Aralık 2013 Salı

BUGÜN YAZDIĞIM TARİF KLASİK LEZZETLERİMİZDEN OLAN MANTI :)

Merhaba :)
Bugün sizlere Türk mutfağının vazgeçilmezi olan aynı zamanda Orta Asya 'da da sıklıkla tüketilen ve bizim ülkemize en çok Kayseri bölgesinde yapılan bir çok çeşidi bulunan bir yemek tarifi yazacağım. Büyük ihtimalle tahmin ettiniz ve bugün yazacağım yazının konusunu açıklıyorum.
 " MANTI "
Kısa ve öz bir ismi olsa da kendisi gerçekten müthiş bir lezzet.
Dilerseniz tarifimize geçelim :)




MALZEMELER:
Hamuru için:

- 3 su bardağı un
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Göz kararı ılık su

İçi için:

- 1 tane kuru soğan
- 300 gr kıyma
- Karabiber
- Sıvı yağ
- Tuz

Üzeri için:

- Yoğurt
- Salça
- Sıvı yağ
- Pul biber
- Nane

YAPILIŞI:

Un, yumurta ve tuz  karıştırılır. Üzerine göz kararı su eklenir. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar hamur yoğurulur. 5 dakika dinlendirilir. Bu sırada soğanlar yıkanır temizlenir ve ince ince doğranır. Az yağda kavrulur. Üzerine kıyma eklenir. Bir sefer karıştırılır ve ocaktan alınır. Karabiber ve tuz eklenir iyice birbiriyle karıştırılır. Hamur açılır ve kare kare kesilir. Hazırlanan kıymalar hamurun ortasına konur ve kapatılır. ( Her çeşit şekilden mantı hazırlanabilir. ) Hamurlar isteğe göre fırında kurutulur veya taze olarak hazırlanabilir. Kaynayan suyun içerisine biraz tuz ve sıvı yağ ilave edin. Mantıları atın ve piştiğinden emin oluncaya kadar suda karıştırarak pişirin. Yalnız dikkat edin taze pişirilen mantılar suda fazla kaynatıldığında bir birine yapışarak hamur haline gelir. ( Ben fırında kurutarak yaptım. Bu riski göze almamak için :) ) Sosu için; İsterseniz kullanacağınız yoğurdun içerisine sarımsak da ilave edebilirsiniz. Ocakta sıvı yağın içerisinde salçayı biraz kavurun. Mantıyı servis tabağına alın üzerine yoğurt ve salçayı ekleyin. Nane ve pul biber ilave edip servis edin. Afiyet olsuuun :)





Bana ulaşın:

Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder