15 Kasım 2013 Cuma

Sıradaki tarifiim TAVUK KÜLBASTI :)

Merhabalaar :)
Dün yazdığım balık tarifinden sonra sıradaki tarifim " TAVUK KÜLBASTI "
Külbastı kırmızı veya beyaz et ile yapılan ana yemek çeşitlerindendir ben bugün tavuk ile olan tarifi yazacağım ilerleyen günlerde ise kırmızı et ile yaptığım külbastı tarifini yazacağım takipte kalıın :) Ek olarak da pirinç pilavı tarifi yazacağım :) Pirinçler genellikle ülkemizde Osmancık ilçemizde sıklıkla yetişir. Pirinç çeşitleri 5 ana başlık altında toplanır. Uzun taneli pirinç, orta taneli pirinç, kısa taneli pirinç, aromatik pirinç, taneli pirinç. Pirinçler Dünya'da en çok Muson Asya'sında yetişir.
Evet bu kısacık bilgiden sonra tarifimize geçeliim :)




MALZEMELER;

- Tavuk göğüsü
- Pirinç
- Su
- Tuz
- Limon
- Tereyağı
- Sivri biber
- Domates
- Baharat
- Sıvıyağ
- Sebze ( Kabak havuç vb )

YAPILIŞI;

- Tavuk sıvıyağ ve istenilen baharatlar ile marine edilir. Sivri biberler ve domatesler yıkanır. ( İsteğe göre doğranır. ) Tavuk pirinç pilavı hazırlanana kadar sıvıyağ içerisinde bekletilir.
Pirinç Pilavı Yapımı: Pirinçler için istenilen ölçü kabı kullanılabilir. Ben su bardağı ile bir bardak pirinç ve bir bardak su ilave ederek yapıyorum. Pirinçler ayıklanır yıkanır ve ılık su ile ıslatılır. Üzerine tuz serpilir ve bir iki damla limon sıkılır. ( Limon kullanımı pirinçlerin daha beyaz olması için. ) Ardından tereyağı pilavın yapılacağı tecereye koyulur ve kızdırılır. Üzerine pirinçler eklenir ve bir kaç dakika kavrulur. Pirinçler kavrulduktan sonra üzerine su eklenir. 1 veya 2 sefer karıştırılır ve pişmeye bırakılır. Üzeri göz göz olduğu zaman pilavımız suyunu çekmiş ve olmuş demektir. Demlenmesi için üzerine bir bez yada havlu kağıt ile kapatın. Pilavımız demlenirken tavukları atacağınız ızgarayı ( tavayı ) önceden ısıtın ve yağlayın. Sonrasında tavukları ekleyin ve kızartın tavukları kızartırken biber ve domatesi de aynı ızgaraya ekleyin. Sebzeleri yıkayın ve uzun ince bir şekilde doğrayın. Tavada soteleyin ve pişilen pilavı servis tabağına alın. Üzerine kızartılan tavukları, domates, biberleri ve sebzeleri ekleyin. Afiyet olsuuun :)





                                                                     NOT: 
Fotoğrafta kullanılan sos " bir yemek kaşığı salça sıvıyağ bir domates ve tuzun birleşmesi ile bir iki taşım kaynatılarak hazırlanan bir sos çeşidi dir. "               






Twitter: BetulEdepliii
Gmail: betuledepli@gmail.com







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder