12 Kasım 2013 Salı

MAKARNA TARİFİMM :)

Herkese merhabaa :)
Bugün sizlere çok sevilen ve yapımı dolayısı ile de çok tercih edilen bir yiyeceği anlatacağım bu yiyecek ana yemek veya ana yemeklerin yanına garnitür olarak servis edilen ve çeşitli sosları bulunan bir yemek. Bu yemeğimizin sıklıkla yapıldığı mutfak bölümü sıcak mutfak. Bir şeyler anımsattı sanırım bu ipuçları :) Sıradaki yemeğimizin adı " MAKARNA VE SOSLARI "
Evet, bugün sizlere bir makarna hamurundan kaç çeşit makarnanın hazırlandığını anlatacağım :)
Makarnanın tarihçesi ile ilgili bir sürü efsane olmasına karşın. Makarna durum buğdayı unundan elde edilen bir hamur çeşididir. Durum buğdayı unu olmadığı zamanlarda un ve irmik bir birine karıştırılarak da kullanılabilir. Durum buğdayı her ne kadar ilk önce Romalılar tarafından üretilmeye başlansa da makarnaya benzer yani bugün bilinen ismi ile noodle 'a benzer bir yemek türü MÖ Çinliler tarafından yenmeye başlanmıştır. Şuan makarnalar bir çok şekil ve boyutlarda yapılır.
Ve buna benzer daha bir sürü bilgi....
İsterseniz tek bir tarif ile çeşitli makarnaların yapıldığı klasik makarna hamuru tarifimize geçeliim :)




MAKARNA HAMURU İÇİN MALZEMELER;
- 1 kg un
- 250 gr irmik
- 4 veya 10 yumurta ( 4. yumurtadan itibaren hamurun toparlanma ölçüsüne göre yumurtalar kırılır. )
- Su ( göz kararı )
- Tuz 
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ

YAPILIŞI;
Un ve tuz birbirine karıştırılır sonrasında unun ortası yuva biçiminde açılır ve irmik üzerine serpilir. 1 yemek kaşığı sıvıyağ üzerinden gezdirilir. 4 yumurta unun ortasına kırılır. Göz kararı hamurun toparlanacağını düşündüğünüz kadar suyu ilave edin. Yoğurmaya başlayın. Hamurunuz altın sarısı ve çok sert olmayan bir kıvam alıncaya kadar yoğurun. Üzerini streç film ile kapatın buzdolabında 20 dakika dinlendirmeye bırakın. 
Dinlendirilen hamur dolaptan çıkarılır.Ravioli yapılacak ise 3 veya 4 cm eninde açılır. ( içerisine koyulan malzemeye göre ismini alır. ) Fettucini yapılacak ise 1 cm genişliğinde açılır.Dışarıda 20 dakika kadar kurutulur. ( eğer bu işlemler bana göre değil derseniz birazdan okuyacağınız biçimde pişirebilirsiniz. (: ) Kaynayan suya isteğe bağlı olarak tuz ve yapışmaması için bir çay kaşığı  kadar sıvıyağ eklenir. Kaynayan suda yaklaşık 8-9 dakika kadar pişirilir.

YAZACAĞIM MAKARNA SOSLARI;
- Bolonoz sos 
- Kremalı mantar

BOLONEZ SOS MALZEMELERİ;
- Çeşitli sebzeler ( kereviz, domates, biber vs )
- Kıyma
- Tuz 
- Su
- Salça
- Sıvıyağ

YAPILIŞI;
Kullanılacak sebzeler haşlanır. Salça sıvıyağda kavrulur kıyma ilave edilir. haşlanan sebzelerin içerisine eklenir. Robottan geçirilir.

KREMALI MANTAR SOSU MALZEMELERİ;
- 250 gr krema
- Mantar

 YAPILIŞI;
- Mantarlar yıkanır ve doğranır. Çiğ krema kaynatılır yıkanan ve doğranan mantarlar içerisine ilave edilir.



* Hazırlanan soslar yapılan makarnanın üzerine dökülerek servis edilir.  Değişik sos tariflerini ileride blogumda bulabilirsiniz :) Afiyet olsuun :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder