13 Kasım 2013 Çarşamba

Günün anlamı olan AŞURE-A tarifiii :)

Herkese Merhaba :)
Bugün sizlere günün anlam ve önemi için çok sık yapılan bir tarifi yazacağım. Bugün yazacağım tarifimin adı " AŞURE-A " 
Peki aşure-a hakkında kısa bir bilgi yazayım. :)
Aşura aslında Arapça 'da 10 anlamına gelir ve günümüzde Aşure olarak bilinir. Aşura arapçada 10 anlamını taşıdığı için muharrem ayının 10. günü aşure yapılır. Aşurenin ilk yapıldığı zaman ise Nuh aleyhisselam beraberlerindekilerle gemiden Cudi Dağı'na Aşure günü indi. O gün oruç tuttu ve Allah-ü Teala’ya şükretmek için maiyyetine oruç tutmalarını emretti. Bir yemek pişirmek istediler. Birisi bir avuç buğday, diğeri bir avuç nohut getirdi. Yedi çeşit hububat ile Nuh aleyhisselam onlara yemek pişirdi. Bu yemeğe aşure ismi verildi.
Bu kısa bilgiden sonra aşure-a tarifimize geçelim :)



    KAZANDA AŞURE-A

1250 gr buğday
600 gr fasulye
600 gr nohut
500 gr üzüm
500 gr kuru kayısı
650 gr incir
500 gr dut
1 su b. pirinç
2 kg toz şeker
yarım çay b. gül suyu
3 su b. süt
su

ÜZERİ İÇİN:

Nar tanesi
Fındık
Ceviz
Tarçın
Kuş üzümü
Dolmalık fıstık

YAPILIŞI:

Akşamdan nohutu sıcak su ile ıslatın. Farklı kaplarda ise buğday ve fasülyeyi soğuk su ile ıslartın. Aşure yapımına başlandığı zaman fasülye ve nohutu sularından süzdürüp yıkayın. Farklı tencerelere koyarak fasülye ve nohutu haşlayın. O sırada buğdayı eliniz ile ovuşturarak siyah renkli olan suyunu çıkarın ve tekrar yıkayın. Fasülye ve nohutta oluşan köpüklerini alın. Haşlandığından emin olduğunuz zaman ocaktan alın ve üzerinden soğuk su gezdirin. Suyunu çıkardığınız buğdayı farklı bir tencereye alın ve üzerini 2 veya 3 parmak geçene kadar su ekleyin 5 dakika kaynatın ocağın altını kapatın ve 10 dakika dinlendirin. 2. sefer ise buğdayı bir taşım kaynatın ve yine dinlendirmeye bırakın. Kaynar su ekleyin ardından fasülye ve nohutu ilave edin. Kuru üzümleri iyice yıkayıp süzün ve buğday tencerisin içerisine ilave edip hepsini kaynatın. Suyu azalacağı için biraz daha su ilave edin. 25-30 dakika ocakta kaldıktan sonra ayıklanmış ve yıkanmış pirinci tencereye ilave edin. Kuru dut ve kayısıları sıcak suda biraz bekletin ve tencerin içerisine ekleyin. Suyu azaldığı zaman tekrar sıcak su ekleyin. Kayısı pişmeye yakın sütü ilave ediyoruz. Sonrasında şekeri ve yarım çay bardağı gül suyunu ekliyoruz. İncirleri küp küp doğruyoruz ve sıcak suda bekletiyoruz ardından siyah suyunu çıkarana kadar yıkıyoruz. En son incirleri ekliyoruz ve sıcakken kaselere boşaltıyoruz. Üzeri kabuk bağladığı zaman süslenecek olan malzemelerle süslüyoruz. Afiyet olsuun :) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder